Previous Next
Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (Π.Ε.Α.)

Το Π.Ε.Α. (Πιστοποιτικό Ενεργειακής Απόδοσης) είναι ένα αναγνωρισμένο από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. έγγραφο που εκδίδεται από ενεργειακό επιθεωρητή (ο οποίος έχει ενταχθεί σε ειδικό μητρώο) και στο οποίο αποτυπώνεται η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. Με το Π.Ε.Α. το κάθε κτίριο κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία (υπάρχουν εννέα κατηγορίες, από Α+ έως Η), ενώ ο επιθεωρητής καταγράφει και συστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου.

Πότε χρειάζεται;

Η έκδοση του Π.Ε.Α. απαιτείται για όλα τα κτίρια συνολικής επιφάνειας άνω των 50 τμ, των βασικών χρήσεων (κατοικία, μόνιμη και παραθεριστική, γραφεία, εμπορικές χρήσεις, συνάθροιση κοινού, εκπαίδευση, προσωρινή διαμονή, υγεία και κοινωνική πρόνοια, κλπ).

Εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης Π.Ε.Α. τα κτίρια με χρήσεις: βιομηχανίας, βιοτεχνίας, εργαστηρίου, αποθήκης, στάθμευσης.

Συγκεκριμένα:

• Για νέα και ριζικά ανακαινιζόμενα κτίρια η έκδοση είναι υποχρεωτική με το πέρας της κατασκευής.

• Για υφιστάμενα κτίρια είναι υποχρεωτική για κάθε πώληση-αγορά και ενοικίαση είτε ενιαίου κτιρίου είτε τμήματος κτιρίου (λ.χ. διαμέρισμα).

Σημειώνεται ότι η έκδοση Π.Ε.Α. είναι υποχρεωτική μόνο για νέες συμβάσεις μίσθωσης και όχι για ανανεώσεις υφισταμένων συμβάσεων (εφόσον δεν αλλάξει ο μισθωτής ή τα τετραγωνικά του ακινήτου – λ.χ. μετά την νομιμοποίηση κλειστού ημιυπαίθριου χώρου). Τέλος η έκδοση Π.Ε.Α. είναι υποχρεωτική και για την ένταξη κτιρίων κατοικίας στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον».* Εξοικονομώ…